Agilitykurs för Greg Derrett

I början av juni åkte vi till Fjugesta för att vara med på en tredagarskurs för Greg Derrett som hade kommit upp från England. Jag var lite nervös innan kursen för att jag kände att vi nog inte riktigt tränat nog mycket för att gå kurs för någon som är så grymt duktig och att jag kanske skulle virra bort mig hela tiden och inte komma ihåg vart jag ska. 😛 Men vi tog en bit i taget och det kändes inte helt hopplöst. Vi lärde oss supermycket och fick massor av inspiration att träna vidare och planera träningen (ännu) mer. Det jag tycker om med Greg är att det är enkelt och konsekvent. En rörelse betyder alltid samma sak, inte enkelt att få ihop alltid i praktiken men i teorin! Ett litet fel jag gör med min kropp när jag tränar en sak kan sedan leda till att hunden lär sig något jag inte vill även om det just då blev rätt, det är inte lätt att hålla reda på men man blir väl klokare för varje fel man gör. Tweet har till exempel fått ovanan att springa bakom min rygg efter vissa hopp, en konsekvens av något jag gjort när vi tränat på något annat. Exakt vad vet jag inte men nu skulle jag nog känna igen det om jag gjorde det igen. 😛

Det finns några enkla regler att hålla sig till, och jag tycker om regler. 😛 Hunden ska tex aldrig springa bakom min rygg, alltså inga blindbyten. Det är något jag fuskat med ibland när jag skickat Tweet in i en tunnel och behövt försprång, hon är ju i tunneln och ser inte mig, frågan är om hon kanske gör det ändå? Jag tycker att det är en klog regel eftersom det är svårt att vara tydlig om hunden ibland får och ibland inte får, tills man har så pass koll på sig själv så att man vet precis vad man gör inne på banan. Hunden får inte heller någonsin flicka ut från mig, ta ett hinder bort från mig. Den ska alltid sikta mot att hålla sig vid min sida. Annars ökar risken för att hunden tar hinder den inte ska ta. Det är inte något jag tänkt så mycket på men superviktigt att hålla koll på när man tänker ut sin handling till en bana, speciellt när det gäller tunnlar då de ofta är lätta att få in hunden i även med lite slarvig handling (och i vårat fall även ofta orsaker till diskningar när de inte ska tas). 🙂 Fick dessutom en bra påminnelse att tänka på detaljen att lägga ut min belöning på linjen så hunden inte flickar bort från mig för att ta leksaken, mycket att hålla koll på! 🙂 En annan viktig regel är att alltid hålla sig i rörelse, det vet jag ju redan tänkte jag och skickade henne flera gånger till en tunnel medan jag stod stilla. :/ Kan ju vara en bra förklaring på varför vi har problem med att hon drar på tunnlar fast jag står stilla! Hunden ska kort sagt vara känslig för mina signaler, om jag springer eller bromsar, vilket håll jag vrider mig mot osv. Om man vill behålla den känsligheten så gäller det alltså att vara konsekvent, inte lära hunden några byten där jag vrider axlarna åt något annat håll än den ska åt. Visst kan det se läckert ut med flashiga avancerade byten men inte alla är konsekventa när det gäller kroppssignaler så då gäller det att både jag och hunden har lärt oss dem ordentligt, och är vi inte nog tydliga så kan hunden lätt göra något annat än vi tänkt. Speciellt med en snabb border collie! För mig blir det förvirrat så jag håller mig hellre till det jag förstår och är tydligt. 🙂

En del av det jag och Tweet behöver träna mer på som vi fick med oss:
– Hon har en bra broms, men behöver få en bättre acceleration. När jag ska göra ett bakombyte så har hon lite för låg hastighet och jag hamnar lätt för nära henne eftersom hon inte drar på, om det inte är en tunnel bakom då.
– Jag ska hålla mig nära hindret på serpentiner, inte backa ifrån det, och vi behöver träna mer på att hon ska ta hindret mot mig.
– Framförbyten efter serpentiner och tajta svängar, utan att hon springer bakom ryggen på mig.
– Jag ska hålla kroppen rak!
– Mer självständiga runt/push så jag inte måste springa fram till hindret.
– Ta slalom med Tweet på ”fel” sida, ingång från vänster med henne på vänster sida. Har aldrig tänkt på att träna det.

Jag fick en liten del av allt filmat, vi gjorde massor av kombinationer men det var bara 4-5 som kom med på film. Här är lite bitar av det, vi tränade serpentiner och bakombyten:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.