Söksystem och flytt

Nästa vecka flyttar vi till hus 😀 men just nu innebär det en massa jobb med packa och städa och lite tid till annat. Ser fram emot en massa träning med hundarna när vi har en stor tomt utanför dörren där hundarna kan vara lösa till skillnad från lägenheten där det är svårt att gå ut och spontanträna något som inte går att träna inomhus (vilket är mycket).

Förra helgen var jag, Kaspian och Tweet ner till Dalarna för avslutningen på Canis klickertränarutbildning som pågått sedan september förra året, Kaspian är den hunden jag jobbat praktiskt med men Tweet fick hänga med och vara avbytare när Kaspian blev för trött. Vi har under den här tiden jobbat med grundfärdigheter som en tävlingshund behöver, nu har jag inte längre några planer på att tävla i lydnad med Kaspian men det har ändå varit nyttigt att träna på. Vi fick till över 60% av dem vilket var gränsen för att bli godkänd så tillsammans med teoretiska uppgifter så blev jag godkänd på utbildningen, extra kul är att jag då kan söka till canis instruktörsutbildning om jag vill någon gång. Tweet fick också träna lite grundfärdigheter, hon fick också vara med på ett sökpass där vi första gången testade träna söksystem i skogen enligt canis inlärning som jag tycker är den roligaste varianten då det bygger på hundens eget initiativ. Hon var jätteduktig och sprang i precis rätt mönster så jag blev taggad att träna lite mer seriöst för att komma ut på tävling en dag. I juni ska jag också ha en sökkurs och det ska bli jättekul, den bygger också mycket på canis inlärningssystem och det är så kul att se hundarna utvecklas.

I helgen skulle jag varit i stockholm på utbildning men fick välja bort det då jag behövde tiden hemma för flyttförberedelser. Det var supertråkigt att missa det men vi tog en paus idag för att träna lite sök som tröst, hundarna behöver trots allt aktiveras. Kaspian fick börja och fixade det galant, han springer på jättebra men jag har fortfarande ganska kort avstånd till figuranterna eftersom han tycker att det är lite jobbigt med människor han inte känner. Det är med lite skräckblandad förtjusning han springer mellan dem, han har väldigt hög fart och springer direkt fram, men hugger godisarna vilket visar att han går upp lite i stress och måste då och då ta en liten nospaus för att tanka innan han springer vidare. 🙂
Tweet fick köra sen och sprang också fram och tillbaks mellan figgarna utan att tveka och söker sig nära mig när hon passerar, de gick ut på ganska långt avstånd och på slutet blev det lite svårare, men hon behövde bara fundera lite så hittade hon rätt.
Viggo fick gå ett spår istället, spåra är bland det bästa och vi fick med oss Ior som väntade i slutet hem från skogen igen. 🙂

Efter hårt arbete fick de bada lite, årets första planerade bad (några diken har de hunnit med i vår), en simmade glatt, en simmade med lite panik i blicken och en stod på stranden och skällde för att han inte ville bli kall och blöt.

Badkrukor

Kaspian och Rossi tränar stå på tre ben tillsammans

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.