Tävlingslydnadskurs med Sofia Edlind

I söndags åkte jag och Tweet till Piteå för att gå på kurs för Sofia Edlind som tävlar lydnad i landslaget. Vi missade lördagen eftersom jag själv höll kurs då men en dag var bättre än ingen! Jag funderade ganska mycket innan vad jag ville utnyttja tiden till att träna på men det är svårt att välja eftersom vi fortfarande är ganska i början av träningen och det finns så mycket som behöver tränas på, men jag ville helst prioritera det vi har kommit en bit med och fastnat lite på så prio ett var signalkontroll som Tweet verkligen kan ha problem med. Vi började dagen med att träna kedjor och vi fick bestämma varsin kedja på 3 moment. Jag valde inkallning (för att få igång henne med lite fart) – kort fritt följ (för att få in ett ”tråkigare” moment i mitten – läggande under gång med belöning efter jag gått ifrån henne. Det blev en väldigt bra tävlingsträning för oss eftersom vi fick börja med det i en lokal vi aldrig varit i och nya hundar utan att träna så mycket innan. Jag var ungefär lika nervös som på en tävling, det är konstigt hur otäckt det kan vara att ha lite publik! Och jag hade ingen aning om hon skulle kunna något alls eftersom vi tränar på samma ställe jämt. Men det gick över förväntan. Inkallningen klarade hon bra, även fritt följ men när det blev läggande så fick jag upprepa kommandot två gånger innan hon la sig så där fick vi veta en sak vi behöver träna på. Hon hade fin attityd och jag är nöjd med hur det gick i övrigt. Det vi behöver träna på är att kedja ihop läggandet efter ett fritt följ eller något annat då hon troligtvis fastnade för mycket i det hon gjorde innan vilket är hennes genomgående problem. Vi testade samma kedja igen men gjorde läggandet lättare genom att jag gick baklänges istället och då la hon sig direkt. Det brukar normalt inte vara något problem med läggandet men i en kedja så blev det svårt och det gäller ju alla moment så nu ska vi börja sätta ihop massor med kedjor! 🙂

Efter lunch fick vi träna på valfritt och då började vi med signalkontrollen. Hon vill ibland gärna göra allt väldigt fort istället för att stanna upp och lyssna på det jag säger och jag är rädd för att det på tävling lika gärna skulle bli cirkuskonster mitt i momenten och det ger nog inga gullighetspoäng. 🙂 Skulle ju kunna göra så att vi inte tränar något annat innan tävling men det vill jag inte, tar hellre tag i det och tränar tills hon kan det. Och tränat har vi gjort ganska mycket och ibland lyssnar hon jättebra men andra gånger inte alls utan upprepar bara samma (fel) beteende om och om igen och det kan vara något så enkelt som ligg som blir till snurrar eller fot. Jag har testat olika sätt att fela henne, antingen retas med belöningen eller pausat ett tag och något hon är bra på är i alla fall att fortsätta försöka med rätt attityd, dock blir det sällan rätt trots det och det verkar mer handla om dagsformen eller aktivitetsnivån. 🙂 Jag började med att testa några olika kommandon och då gjorde hon helt rätt. Sofia föreslog att jag skulle vända ryggen till och sedan säga sitt, hon satte sig fint några gånger, sedan sa jag istället ligg och hon satte sig fint igen så där fick jag ännu en detalj på vad vi behöver träna på. Att upprepa samma sak några gånger och sedan ge ett annat kommando när hon börjar gissa istället för att bara blanda kommandon. Jag ska också testa att få en lugnare attityd när hon gör fel men vill samtidigt att hon lär sig lyssna även när hon ligger på en hög nivå. Ett annat tips träna lite diskrimineringsträning, att tex skilja mellan olika godissorter. 😛 Fortsättning följer…

Vi hann också med lite apportering, problemet jag hade är att hon lätt börjar dra i apporten (som just nu varit en tuggknut) och då inte kan sitta kvar och fortfarande har ganska lätt för att bli för låg när det blir fel och av den anledningen har jag inte heller tränat så mycket. Fortfarande lite rädd för apportering 😛 Vi hann jobba med det lite någon dag innan kursen då jag bytte till en slang men hon ville gärna spotta ut den. När jag skulle visa hur hon gör så hade hon tydligen förstått vad jag var ute efter för då höll hon den stadigt utan att spotta ut eller resa sig med lite hjälp av omvänt lockande. Jag kunde också släppa den och ta tag igen så det blev inte så mycket fel att visa upp, bara att träna vidare. Vi har tränat ett pass efter det och återgått till tuggknuten och hon håller även den fint nu, en smart liten hund och ibland går det fort framåt bara man tar tag i det! 😀

Dagen avslutades med gruppmoment. Vi körde hela momenten med ingång på plan, först sitt i grupp och sedan platsliggning, men jag körde med ligg båda gångerna eftersom vi inte tränat sitt. Hon låg fint och stadigt båda gångerna, lite kan hon kolla runt så vi kommer träna in hakan i marken lite senare men så länge vi tävlar i ettan så får det bli vanligt ligg. En jätterolig dag och åkte hem med ny inspiration vilket är en av anledningarna att det är så roligt att gå kurs! Jag säger jämt att agility är så mycket roligare än lydnad men ändå så blir det alltid lydnadskurser framför agilitykurser så jag undrar om det verkligen stämmer. Eller så beror det på att jag vet någorlunda vad jag gör där medans jag har grymt dålig koll vad jag gör på agilityplanen så jag vill undvika att skämma ut mig. 😛 Lydnad är hur som helst himla skoj också!

Med oss hem fick vi som vanligt också en leksak, den här gången i kaninskinn 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.