Om mig

Jag som har PS Hundnytta heter Pernilla Stenqvist och bor i en liten by utanför Boden med mina fem hundar. Jag har hållt kurser sedan 2007, och arbetet med hundar har jag på min fritid då jag annars jobbar heltid på kontor. Resten av min lediga tid består av en hel del hundträning då jag tävlar i agility, rallylydnad och tävlingslydnad med mina hundar, och det är det jag brinner för i livet <3

Jag har alltid älskat djur, men det stora intresset av hundträning har vaknat när vi under min uppväxt haft flera så kallade ”problemhundar”, i efterhand har jag däremot förstått att det var vi människor som var det största problemet. De fick mig i alla fall att vilja lära mig mer om hundar och deras beteende, sedan har även intresset för inlärning blivit större och större och det är framför allt agility jag tränar med mina egna hundar. Att träna vardagslydnad är viktigt men inte lika roligt och är därför inte alltid det som prioriteras, vilket märks på mina hundar 😉

I hundträningen så jobbar jag med belöningsbaserade metoder som innebär att man fokuserar på att lära hunden vad man vill att den ska göra i alla situationer, det ger hunden en stabil grund att stå på och ger långsiktiga resultat. Vi får en bra relation med hunden och den känner sig trygg tillsammans med oss. Motsatsen till det är korrigeringar och sk ”quick-fix” av beteenden vi inte vill ha, som från början kan ge snabba resultat men som i längden riskerar att göra hunden otrygg, osäker och stressad om den inte vet vad som förväntas av den eller när dessa obehag kommer. Våran relation riskerar också att ta stryk av för mycket negativitet och det ska vara roligt att ha hund!!

Att utbilda mig och gå kurser för att lära mig mer tar också en stor del av min tid, ju mer man lär sig desto mer inser man hur otroligt mycket mer det finns att lära sig. 😀 Det är också väldigt inspirerande att få nya tips och inblickar. Här är några av de kurser och utbildningar jag gått, och de som gett mig inspiration till hur jag vill träna hund:

Mina utbildningar:

– Hundinstruktör på Hundens Hus, Pia Myrseth 2007
– Problemhundskonsult (hundpsykolog) på Hundens Hus, Pia Myrseth 2009
– Tävlingslydnadsinstruktör klass I på Hundens Hus, Emelie Merenius 2010
– Viltspårsinstruktör på Hundens Hus, Kicki Renlund 2010
– Rallylydnadsinstruktör på Hundens Hus, 2010
– Tävlingslydnadsinstruktör klass II på Vinna Hundcenter, Emelie Merenius 2010
– Spel och lekar på Hundens Hus, Cilla Danielsson 2011
– Sökinstruktör på Daily Dog, 2011
– Agilityinstruktör på Vinna Hundcenter, Emelie Merenius 2011
– Friskvårdsinstruktör på Hundsteg, Frida Lundin 2011
– Canis klickertränarutbildning 2011-2012
– Instruktörsutbildning på Klickerklok, Fanny Gott och Thomas Stokke 2011-2012
– Beteende och kommunikation, Daily Dog 2012-2013

En del av de kurser jag gått:

Instruktörsforum 1 dag med Maria Brandel
Instruktörsforum 1 dag med Kent Svartberg
Instruktörsforum 1 dag med Eva Bodfäldt
Agility foundations onlinekurs med Silvia Trkman
Lydnadsläger med Fanny Gott och Thomas Stokke
Freestyle med Ellen Johansson
Running contacts onlinekurs med Silvia Trkman
Puppy Peaks online med Susan Garrett
Tävlingslydnad med Sofia Edlind
Agility med Greg Derrett
Brilliant recalls med Susan Garrett
Tävlingslydnad med Maria Brandel
Tävlingslydnad med Siv Svendsen
Agility med Veronica Bache

IMG_1072