Om mig

Jag som driver PS Hundnytta heter Pernilla Stenqvist och bor i en liten by utanför Boden med mina två hundar. Jag har hållit kurser sedan 2007, men arbetet med hundar har jag på min fritid då jag på dagarna jobbar heltid på kontor. Resten av min lediga tid består av en hel del hundträning och motion, och under vår- och höst spenderar vi mycket tid i fjällen.

Jag har alltid älskat djur, men det stora intresset av hundträning har vaknat när vi under min uppväxt haft flera så kallade ”problemhundar”, i efterhand har jag däremot förstått att det var vi människor som var det största problemet. De fick mig i alla fall att vilja lära mig mer om hundar och deras beteende, sedan har även intresset för inlärning blivit större och större och jag tränar och tävlar bland annat agility, tävlingslydnad och rallylydnad.

I hundträningen så jobbar jag med belöningsbaserade metoder som innebär att man fokuserar på att lära hunden vad man vill att den ska göra i alla situationer, det ger hunden en stabil grund att stå på och ger långsiktiga resultat. Vi får en bra relation med hunden och den känner sig trygg tillsammans med oss. Motsatsen till det är korrigeringar och sk ”quick-fix” av beteenden vi inte vill ha, som från början kan ge snabba resultat men som i längden riskerar att göra hunden otrygg, osäker och stressad om den inte vet vad som förväntas av den eller när dessa obehag kommer. Våran relation riskerar också att ta stryk av för mycket negativitet och det ska vara roligt att ha hund!!

Att utbilda mig och gå kurser för att lära mig mer tar också en stor del av min tid, ju mer man lär sig desto mer inser man hur otroligt mycket mer det finns att lära sig. 😀 Det är också väldigt inspirerande att få nya tips och inblickar. Här är utbildningar jag gått som har format mig hur jag vill träna hund:

Mina utbildningar:

– Hundinstruktör på Hundens Hus, Pia Myrseth 2007
– Problemhundskonsult (hundpsykolog) på Hundens Hus, Pia Myrseth 2009
– Viltspårsinstruktör på Hundens Hus, Kicki Renlund 2010
– Rallylydnadsinstruktör på Hundens Hus, 2010
– Tävlingslydnadsinstruktör på Vinna Hundcenter, Emelie Merenius 2010
– Sökinstruktör på Daily Dog, 2011
– Agilityinstruktör på Vinna Hundcenter, Emelie Merenius 2011
– Friskvårdsinstruktör på Hundsteg, Frida Lundin 2011
– Canis klickertränarutbildning 2011-2012
– Instruktörsutbildning på Klickerklok, Fanny Gott och Thomas Stokke 2011-2012
– Instruktörsforum med Maria Brandel
– Instruktörsforum med Kent Svartberg
– Instruktörsforum med Eva Bodfäldt
– Beteende och kommunikation, Daily Dog 2012-2013
– Blygerhund-instruktörsutbildning, Jessica Mann 2019
– Bästa starten – instruktör No Limit Obedience, Maria Brandel och Siv Svendsen 2022
– Hundgymsinstruktör, Hundsteg 2022

Och jag älskar att gå kurser och har gått många inom agility, tävlingslydnad och rallylydnad med sveriges duktigaste hundtränare plus ett stort antal inspirerande onlinekurser!


Mina hundar

Sheza ClassHlin ”Singi
Född 2022
Siberian Huskey

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

For The Win Snö ”Isa
Född 2013
Border Collie
Isa är en glad och trevlig hund med mycket energi som gör allt helhjärtat. Hon tycker att det mesta är roligt och vi tränar och tävlar i agility, rallylydnad och tävlingslydnad. Hon är verkligen en drömhund och har en bra balans i det mesta hon gör.

Tävlingsresultat:
AgilityChampion
(Agility)HoppChampion
RallylydnadsChampion
Uppflyttad till Tävlingslydnad klass 2
Godkänt doftprov nosework

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

036

Smolmark’s Dimma ”Daisy
Född 2011
Dansk svensk gårdshund
Daisy är en väldigt trevlig hund som fungerar bra i de flesta situationer, hon är barnslig, lekfull, snäll och lättlärd. Hon är lite som en katt som helst ska vara i ansiktet hela tiden samtidigt som hon är självständig. Vi tränar mest agility som vi också tävlar i, men även lite lydnad för att ha något att träna på vintern.

Tävlingsresultat:
AgilityChampion
(Agility)HoppChampion
Uppflyttad till Rallylydnad Mästerklass
Uppflyttad till Tävlingslydnad klass 1