Två nybörjare i fårhagen

Igår var vi och tränade vallning jag och Tweet, andra gången jag vallar i mitt liv och jag har ingen koll alls så jag behövde lite hjälp att komma igång. För några veckor sedan var vi på kurs en dag men det räckte inte för att jag skulle känna mig nog säker på vad vi ska göra för att kunna göra det själv, det jag ville veta på kursen var mest om det var något för oss och om det fanns något att jobba med och det verkade det kunna vara så nu ville jag ge det en chans. Det var jätteroligt men svårt, lydnad och agility är ju lite enklare att träna då det inte finns levande djur med som gör som dom vill och inte som jag vill 🙂 Vi började i fålla och tränade lite balansering (inte säker på om jag använder rätt uttryck här 🙂 ), sedan släppte vi ut fåren i hagen. Tweet fick ha lina på sig så jag kunde kontrollera henne och jag gick med henne bakom fåren. När vi kom till slutet av hagen så var tanken att vi skulle vända och gå samma väg tillbaks så jag började gå runt fåren. Fåren gjorde dock inte en fin liten u-sväng som jag planerat utan drog iväg åt sidan istället så vi fick lite problem att få tillbaks dem, men jag lärde mig att jag måste tänka mig lite för eftersom de är lätta att påverka. 😛

Det vi tränade på där var att ta det lugnt och inte springa rätt in i dem utan att gå sakta framåt. Sedan la jag Tweet, gick till mitten av fåren och fick henne att springa runt dem åt höger och vänster för att vända dem, där fick jag lite nytta av agilityn då hon kan hålla sig på rätt sida av mig när jag visar med armen. 🙂 När hon kommit fram så skulle jag lägga henne igen och det var inte helt lätt, vi har inte tränat ligg på avstånd speciellt mycket så det är väl egentligen inte så konstigt, hon kommer gärna mot mig istället men det får vi träna på utanför fårflocken. Blir hon lika tokig när hon ser får sen som när hon ser andra träna agility så kommer jag få stora problem att få henne att lyssna, men den dagen den sorgen. Efter några vändor fram och tillbaks så avslutade vi med att bara släppa henne och hon fick jobba för att hålla sig mitt emot oss medan vi gick åt olika håll. Jag blev i alla fall lite klokare och jag tyckte att Tweet jobbade på bra även om jag har lite svårt att bedöma det. Hon är snäll med fåren och har ingen tendens till att vilja bita i dem, hon är intresserad av fåren men inte helt galen så det är nog en bra hund att vara nybörjare tillsammans med. 🙂 Nu behöver vi börja träna regelbundet om det ska bli något av det, så jag måste nog försöka prioritera lite för jag vet inte om det funkar att träna agility, lydnad och vallning samtidigt som allt är lite beroende av samma säsong. Det jobbiga är ju att vallning kräver såklart får, och får har vi dåligt med hemma!

Nu när intresset börjar komma så hade jag velat lära mig mer, men det är så svårt när man inte vet vart man ska börja. Jag har ingen aning om det finns olika skolor inom vallningen precis som i lydnadsträning med klicker och korrigeringar osv. Om man ska gå kurs, kan man gå för vem som helst eller behöver jag välja inriktning för att inte förvirra hunden? Är det någon som är klokare än mig så får ni gärna dela med er av tankar och tips på artiklar/böcker jag kan läsa! Som med allt annat så vill jag börja rätt, eller så rätt det kan bli! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.