Lydnadskurs för Maria Brandel

I våras anmälde jag mig till en tävlingslydnadskurs för Maria Brandel på två tillfällen men blev reserv, andra tillfället var i slutet av augusti och några dagar innan fick jag veta att en deltagare inte kunde komma så jag kunde ta hennes plats. Jag blev superglad, tyckte lite synd om den andra tjejen men det kunde inte komma mer lägligt för oss! 😀 Det tog inte så lång tid att bestämma sig, det kändes uteslutet att säga nej till chansen att få gå kurs för sveriges bästa! Jag har dessutom länge velat gå en kurs för Maria och vi har kört fast lite i lydnaden så jag behövde lite ny inspiration för att komma vidare. Så några dagar senare åkte jag och Tweet ner till Östersund i två dagar.

Första dagen började med stadgaträning. Tweet har svårt med sitt längre stunder och på längre avstånd eftersom hon gärna vill lägga sig ner och för att vi bara tränat platsliggning. Så vi tränade sitt med störningar, bland annat fick en annan deltagare säga ligg åt henne och jag belönade när hon satt kvar. Försa gången la hon sig såklart, hon lyssnar ofta på andras kommandon och det är inte något jag tänkt på att träna direkt. Men hon förstod snart att det bara var ett trick. 🙂 Sedan tränade vi på transporter mellan moment, en av sakerna vi har problem med då hon gärna tappar bort mig. Vi fick en bana att gå där vi skulle göra olika moment men bara belöna transporterna mellan. Det var en rolig övning och lätt att göra, det blir så lätt att glömma bort det på vanliga träningar och hela tiden bara belöna i momenten och givetvis blir det då därefter! 😛 Vi fick också träna på valfritt moment och jag valde såklart det vi har problem med, fritt följ eller allt som har med det att göra. Tweet blir alldeles för seg så fort hon inte får något specifikt moment att göra och även om jag leker upp henne så vissnar hon snabbt. Inte alltid men för ofta. Jag fick höra precis det jag brukar säga på kurser att hunden ska ta initiativ för att det ska hända något, och då måste ju såklart det som händer vara kul för att det ska vara värt det! Tänk att det är så svårt ibland att leva som man lär! 😛 Det har blivit en vana att alltid locka på henne när vi ska göra något, så jag fick order att inte göra det mer. Om hon inte kommer och ber om att få jobba så blir det inget, sen ska jag ju se till att förutsättningarna för att hon ska göra det är stora. Vi tränade på engagemang på lite olika sätt och det gick framåt. Nu är det något vi gör på varje träning när vi kommer in på planen, när hon tar kontakt så blir det lek och skoj!

Andra dagen började vi med valfri kedja, vi gjorde en ruta, nosduttar och uppsitt i fjärren. Det gick bra, rutan hade varit bra om vi fick lite mera djup i så jag ska ha en belöningspunkt längre bak i rutan och har hon inte fart dit så blir det ingen belöning. Vi tränade vidare på engagemanget och gjorde också lite stadga-ta i övningar. Insåg även där att det behöver vi träna på för att få lite mer tryck i henne, hon kan vara lite försiktig ibland. 🙂 Vi testade både att få varsågod till godisskål och att snabbt ta en leksak i min hand. Kom på att jag tränat in samma sak med att hålla i halsbandet och där har hon gått från att bli lugn till att dra framåt, och att få en muntlig signal med samma effekt är ju bra! Vi avslutade med att kolla på lite fjärrskiften. Vi har inte kommit så långt med dem än så det är hög tid att ta tag i det nu! 😛 Funderar på om jag ska träna in hoppstå från sitt/ligg eller bara ett sansat ställande?

Dagarna gick väldigt fort men vi fick med oss precis lagomt mycket att träna vidare på. Maria är verkligen jätteduktig och jag är så glad att vi hade turen att få vara med! 😀 Nu har vi börjat träna 3ans moment men jag har inte bråttom att komma ut på tävling än så vi får se när det blir.

DSC01957

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.